Choose language: RO / EN
Yahoo Messenger Facebook

Cum cumpar si cum primesc produsele?

Comenzile se fac apeland la numerele de telefon: 0748.112.420 / 0748.112.421

Cantitatea minima ce poate fi comandata este de 24 flacoane, a cate 200 ml,necesare pentru 2 luni de administrare.
Pretul unui colet de 24 flacoane este de 730 ron (inclusiv tva si transport)

Daca comanda nu este de 24 de flacoane , se va adauga costul transportul la colet .  

 Detalii livrare Fan Courier:

 • 24h pentru majoritatea localitatiilor in Romania.
 • 48h In urmatoarele situatii:
  • pentru localitatile fara punct de lucru Fan Courier
  • pentru comenzile facute in weekend.

* Tarif diponibil doar pentru localitatiile cu punct de lucru Fan Courier.
* Pentru localitatiile fara punct de lucru Fan Courier, livrarea se taxeaza suplimentar cu 0.8 RON/km fata de cea mai apropiata localitate cu punct de lucru Fan Courier.

Coletele se livreaza la adresa specificata de dvs. in momentul plasarii comenzii sau pot fi ridicate direct de la Sediul Fan Courier din localitatea dvs.

Detalii livrare in Europa:

* Costul coletelor expediate in Europa variaza in functie de tara, respective localitatea de destinatie.

Modalitati de Plata:

Momentan, Plata se face doar in Sistem Ramburs - achitati in momentul in care ridicati coletul. (Totusi in anumite conditii, plata se poate face si in avans, prin Transfer Bancar/Ordin de Plata)

www.anpc.gov.ro

TEL INFO-CONSUMATOR: 021 – 9551

TERMENI SI CONDITII DE RETURNARE

Conditiile incheierii si executarii contractelor comerciale la distanta intre comerciantii care furnizeaza produse si consumatori.

 1. In cazul comunicarilor telefonice, la inceputul orcarei conversatii cu consumatorul, comerciantul are obligatia de a-si declina identitatea, precum si de a indica in mod explicit scopul comercial al apelului.
 2. Cumparatorul are dreptul sa notifice in scris comerciantului ca renunta la cumparare, fara penalitati si fara invocarea unui motiv, in termen de 10 zile lucratoare de la primirea produsului.
 3. Cumparatorul are dreptul de a denunta unilateral contractul la distanta, in termen de 10 zile lucratoare, fara penalitati si fara invocarea vreunui motiv. Singurele costuri care cad in sarcina consumatorului sunt cheltuielile directe de returnare a produselor. Termenul de 10 zile prevazut pentru exercitarea acestui drept incepe sa curga de la data primirilor de catre consumator.
 4. Vanzatorul poate livra cumparatorului un produs de o calitate si la un pret echivalent cu cel solicitat.
 5. Dupa expirarea termenului de 10 zile lucratoare de la primirea produsului, contravaloarea banilor pentru prezentul produs nu se va putea returna cumparatorului. Suma de bani primita de la vanzator se inregistreaza in contabilitate iar firma plateste taxele si impozitele aferente pentru sumele de bani incasate.
 6. In cazul exerciotarii dreptului de denuntare unilaterala a contractului de catre consumator, comerciantul are obligatia sa ramburseze sumele platite de consumator fara a-i solicita acestuia cheltuielile aferente rambursarii sumelor. Rambursarea sumelor se va face in cel mult 30 de zile de la data denuntarii contractului de catre consumator.
 7. Produsul, odata desigilat, nu poate fi revanzudt altor persoane si nu paote exista garantia nealterarii continutului acestuia. PRODUSELE DESIGILATE NU SE RETURNEAZA SUB NICIO FORMA.
 8. Odata desigilat continul produsului poate intra in contact cu alte substante si in aceste conditii, calitatea nu poate fi garantata in caz de revanzare catre alti cumparatori.
 9. Daca, in mod exceptional, produsele nedesigilate cu ambalajul intact vor fi returnate, iar returul acestora acceptat de vanzator, cumparatorul va primi suma platita pentru achizitie, mai putin cheltuielile pentru transport si alte cheltuieli de livrare catre benificiar al produsului.
 10. In cazul in care produsul nu este receptionat de cumparator, cheltuielile de transport sunt suportate de catre cumparator.
 11. Produsele nu pot fi returnate fara achitarea cheltuielilor de transport.
 12. Prin semnarea pentru receptia produsului, cumparatorul declara ca a luat la cunostinta de cele enumerate mai sus si este de acord in mod expres cu acestea.

VERSO FACTURA

ORDIN Nr. 72 din 11 martie 2010

privind unele măsuri de informare a consumatorilor

EMITENT: AUTORITATEA NAŢIONALĂ PENTRU PROTECŢIA CONSUMATORILOR

PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 164 din 15 martie 2010

Având în vedere:

- Referatul nr. 1/229 din 2 martie 2010 întocmit de Direcţia generală supraveghere piaţă,

- art. 1 alin. (1), art. 8 şi art. 66 lit. e) din Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul art. 5 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 284/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificările ulterioare,

preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emite prezentul ordin.

ART. 1

(1) Pentru corecta informare a consumatorilor şi pentru a le da acestora posibilitatea să afle informaţii referitoare la modul în care pot face sesizări sau reclamaţii cu privire la produsele şi/sau serviciile care le sunt puse la dispoziţie, operatorii economici au obligaţia să afişeze numărul de telefon denumit TELEFONUL CONSUMATORULUI: 0800 080 999 - linie telefonică cu apelare gratuită din reţeaua ROMTELECOM -, adresa şi numerele de telefon/fax cu tarif normal şi adresele de e-mail ale comisariatelor judeţene pentru protecţia consumatorilor, respectiv ale Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor al Municipiului Bucureşti, în a cărui rază teritorială se află operatorul economic, precum şi adresa site-ului Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor: www.anpc.gov.ro

(2) Adresele, numerele de telefon/fax şi adresele de e-mail ale comisariatelor judeţene pentru protecţia consumatorilor, respectiv adresa, numărul de telefon/fax şi adresa de e-mail ale Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor al Municipiului Bucureşti sunt prevăzute în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin.

(3) Afişarea informaţiilor prevăzute la alin. (1) va fi realizată prin grija operatorului economic, conform modelului prezentat în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul ordin, şi se face în câmpul vizual al consumatorului, la loc vizibil, lângă casa de marcat ori lângă orarul de funcţionare, în spaţiul de comercializare sau, după caz, de prestare a serviciului, inclusiv a serviciilor turistice, de comercializare de pachete de servicii turistice sau bilete de avion.

ART. 2

Toţi operatorii economici care administrează site-uri de vânzări, preluare comenzi on-line şi/sau publicitate la produse şi/sau servicii, la serviciile turistice, de comercializare de pachete de servicii turistice sau bilete de avion, inclusiv e-commerce (comerţ electronic), sunt obligaţi să prezinte pe prima pagină a site-ului (home page) un link vizibil către adresa oficială de web a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (www.anpc.gov.ro), denumit PROTECŢIA CONSUMATORILOR - A.N.P.C.

ART. 3

Indicarea unor numere telefonice, cu sau fără taxă, pentru apelarea de către consumatori a unor servicii de consiliere a consumatorilor oferite de către operatorii economici sau de alte autorităţi publice nu exclude informarea prevăzută de prezentul ordin.

ART. 4

Reprezentanţii împuterniciţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor vor urmări ca informaţiile oferite consumatorilor în baza altor dispoziţii similare prezentului ordin să fie corectate, actualizate şi, după caz, completate în termen de 45 de zile de la publicarea prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I.

ART. 5

Prezentul ordin intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

ART. 6

La data intrării în vigoare a prezentului ordin, se abrogă Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 433/2009 privind unele măsuri de informare a consumatorilor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 444 din 29 iunie 2009.

Preşedintele Autorităţii Naţionale

pentru Protecţia Consumatorilor,

Constantin Cerbulescu

Bucureşti, 11 martie 2010.

Nr. 72.

ANEXA 1

COMISARIATE JUDEŢENE PENTRU PROTECŢIA CONSUMATORILOR

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba

Adresa: Alba Iulia, bd. Octavian Goga nr. 9, cod 510150

Tel.: 0258/811.946

Fax: 0258/811.946

E-mail: reclamatii.alba@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Arad

Adresa: Arad, Str. Revoluţiei nr. 50, cod 310009

Tel.: 0257/257.049

Fax: 0257/257.047

E-mail: reclamatii.arad@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Argeş

Adresa: Piteşti, Str. Zorilor nr. 22, cod 110046

Tel.: 0248/222.960

Fax: 0248/218.522

E-mail: reclamatii.arges@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bacău

Adresa: Bacău, str. Erou Nechita nr. 2, cod 600011

Tel.: 0234/511.273

Fax: 0234/511.273

E-mail: reclamatii.bacau@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bistriţa-Năsăud

Adresa: Bistriţa, piaţa Petru Rareş nr. 1, cod 420080

Tel.: 0263/211.681

Fax: 0263/215.898

E-mail: reclamatii.bistrita-nasaud@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Braşov

Adresa: Braşov, str. Al. I. Cuza nr. 12, cod 500085

Tel.: 0268/413.951

Fax: 0268/418.389

E-mail: reclamatii.brasov@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Brăila

Adresa: Brăila, str. 1 Decembrie 1918 nr. 121, cod 810204

Tel.: 0239/614.846

Fax: 0239/615.641

E-mail: reclamatii.braila@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor

Adresa: Oradea, Str. Sucevei nr. 4 A, cod 410078

Tel.: 0259/431.817

Fax: 0259/431.817

E-mail: reclamatii.bihor@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Botoşani

Adresa: Botoşani, str. Arhimandrit Marchian nr. 10, bloc Turn parter, ap. 1 - 2, cod 710224

Tel.: 0231/512.959

Tel./Fax: 0231/512.958

E-mail: reclamatii.botosani@opc.ro

Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor al Municipiului Bucureşti

Adresa: Bucureşti, Str. Transilvaniei nr. 2, sectorul 1, cod 010798

Tel.: 021/310.63.75 sau 021/9660

Fax: 021/310.63.80

E-mail: reclamatii.bucuresti@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Buzău

Adresa: Buzău, str. Cartier Bazar, bl. 4C, P, cod 120036

Tel.: 0238/720.908

Fax: 0238/720.908

E-mail: reclamatii.buzau@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Călăraşi

Adresa: Călăraşi, Str. Griviţei nr. 91, cod 910069

Tel.: 0242/317.897

Fax: 0242/312.499

E-mail: reclamatii.calarasi@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Caraş-Severin

Adresa: Reşiţa, Aleea Pinilor, bl. 1, sc. B, P, cod 320119

Tel.: 0255/213.083

Fax: 0255/211.040

E-mail: reclamatii.caras-severin@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Cluj

Adresa: Cluj-Napoca, str. Năvodari nr. 2, cod 400117

Tel.: 0264/431.367

Fax: 0264/431.368

E-mail: reclamatii.cluj@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa

Adresa: Constanţa, Str. Poporului nr. 121 bis, cod 900205

Tel.: 0241/550.550

Fax: 0241/631.528

E-mail: reclamatii.constanta@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Covasna

Adresa: Sfântu Gheorghe, str. Gabor Aron nr. 1, cod 520003

Tel.: 0267/312.297

Fax: 0267/318.752

E-mail: reclamatii.covasna@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Dâmboviţa

Adresa: Târgovişte, str. Udrişte Nasturel nr. 1, cod 130132

Tel.: 0245/215.940

Fax: 0245/620.867

E-mail: reclamatii.dambovita@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Dolj

Adresa: Craiova, str. Gh. Chiţu nr. 58, cod 200541

Tel.: 0251/510.400

Fax: 0251/510.666

E-mail: reclamatii.dolj@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi

Adresa: Galaţi, str. Al. I. Cuza nr. 45 bis, sc. II, et. III, bl. Cristal, cod 800216

Tel.: 0236/413.929

Fax: 0236/460.355

E-mail: reclamatii.galati@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Giurgiu

Adresa: Giurgiu, aleea Prof. Savin Popescu, bl. MUV3, anexa D, cod 080088

Tel.: 0246/216.402

Fax: 0246/216.402

E-mail: reclamatii.giurgiu@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Gorj

Adresa: Târgu Jiu, Str. Victoriei nr. 2, Prefectura Gorj, Parter

Tel.: 0253/212.521

Fax: 0253/217.776

E-mail: reclamatii.gorj@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Harghita

Adresa: Miercurea-Ciuc, Piaţa Libertăţii nr. 5, cod 530140

Tel.: 0266/311.702

Fax: 0266/312.532

E-mail: reclamatii.harghita@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Hunedoara

Adresa: Deva, str. M. Viteazu nr. 3

Tel.: 0254/214.971

Fax: 0254/215.936

E-mail: reclamatii.hunedoara@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Ialomiţa

Adresa: Slobozia, Aleea Parcului nr. 5, bl. B27, cod 920006

Tel.: 0243/231.067

Fax: 0243/231.410

E-mail: reclamatii.ialomita@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Iaşi

Adresa: Iaşi, str. Toma Cozma nr. 11, cod 700554

Tel.: 0232/278.233

Fax: 0232/278.234

E-mail: reclamatii.iasi@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Ilfov

Adresa: Bucureşti, bd. N. Bălcescu nr. 21, et. III, sectorul 1, cod 010044

Tel.: 021/315.03.55

Fax: 021/315.03.28

E-mail: reclamatii.ilfov@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Maramureş

Adresa: Baia Mare, str. Dimitrie Cantemir nr. 4B, cod 430093

Tel.: 0262/218.887

Fax: 0262/218.644

E-mail: reclamatii.maramures@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Mehedinţi

Adresa: Drobeta-Turnu Severin, Str. Unirii nr. 78 - 80, cod 220133

Tel.: 0252/315.276

Fax: 0252/315.837

E-mail: reclamatii.mehedinti@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Mureş

Adresa: Târgu Mureş, str. Livezeni nr. 7, cod 540472

Tel.: 0265/254.625

Fax: 0265/255.153

E-mail: reclamatii.mures@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Neamţ

Adresa: Piatra-Neamţ, str. Alecu Russo nr. 12 bis, cod 610126

Tel.: 0233/217.090

Fax: 0233/219.810

E-mail: reclamatii.neamt@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Olt

Adresa: Slatina, str. Sevastopol nr. 2, cod 230079

Tel.: 0249/415.531

Fax: 0249/424.182

E-mail: reclamatii.olt@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Prahova

Adresa: Ploieşti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514

Tel.: 0244/576.436

Fax: 0244/576.643

E-mail: reclamatii.prahova@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Satu Mare

Adresa: Satu Mare, str. Gheorghe Lazăr nr. 3, cod 440011

Tel.: 0261/768.733

Fax: 0261/736.240

E-mail: reclamatii.satumare@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Sălaj

Adresa: Zalău, Piaţa Unirii nr. 20, cod 450059

Tel.: 0260/612.832

Fax: 0260/612.832

E-mail: reclamatii.salaj@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Sibiu

Adresa: Sibiu, Str. Dorului nr. 21, cod 550352

Tel.: 0269/234.458

Fax: 0269/232.772

E-mail: reclamatii.sibiu@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava

Adresa: Suceava, bd. G. Enescu nr. 2, bl. 7, parter, cod 720196

Tel.: 0230/530.876

Fax: 0230/523.111

E-mail: reclamatii.suceava@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Timiş

Adresa: Timişoara, Str. Circumvalaţiunii nr. 6, cod 300013

Tel.: 0256/422.790

Fax: 0256/443.287

E-mail: reclamatii.timis@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Teleorman

Adresa: Alexandria, şos. Turnu Măgurele nr. 12, cod 140003

Tel.: 0247/312.643

Fax: 0247/315.618

E-mail: reclamatii.teleorman@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Tulcea

Adresa: Tulcea, Str. Păcii nr. 17A, cod 820048

Tel.: 0240/515.658

Fax: 0240/511.216

E-mail: reclamatii.tulcea@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Vaslui

Adresa: Vaslui, str. Ştefan cel Mare nr. 304, parter, cod 730187

Tel.: 0235/361.450

Fax: 0235/361.450

E-mail: reclamatii.vaslui@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Vâlcea

Adresa: Râmnicu Vâlcea, Str. Splaiul Independenţei nr. 7, bl. 8, sc. A, ap. 3, cod 240167

Tel.: 0250/747.120

Fax: 0250/743.906

E-mail: reclamatii.valcea@opc.ro

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Vrancea

Adresa: Focşani, str. Lupeni nr. 6, cod 620151

Tel.: 0237/217.000

Fax: 0237/217.000

E-mail: reclamatii.vrancea@opc.ro

ANEXA 2*)

*) Anexa nr. 2 este reprodusă în facsimil.

__________________________________________

| ______________________________________ |

| | | |

| | Autoritatea Naţională pentru | |

| | Protecţia Consumatorilor | |

| | | |

| | TEL INFO-CONSUMATOR | |

| | 0800 080 999 | |

| | linie telefonică cu apelare gratuită | |

| | | |

| | Comisariatul Judeţean | |

| | Adresa | |

| | Tel Fax | |

| | e-mail | |

| | | |

| | www.anpc.gov.ro | |

| |______________________________________| |

|__________________________________________|

Modelul poate fi descărcat în format electronic de pe site-ul oficial al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

ORDONANŢĂ Nr. 130 din 31 august 2000 *** Republicată

privind protecţia consumatorilor la încheierea şi executarea contractelor la distanţă

Text în vigoare începând cu data de 27 decembrie 2011

REALIZATOR: COMPANIA DE INFORMATICĂ NEAMŢ

Text actualizat prin produsul informatic legislativ LEX EXPERT în baza actelor normative modificatoare, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, până la 27 decembrie 2011.

Act de bază

#B: Ordonanţa Guvernului nr. 130/2000, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 177 din 7 martie 2008

Acte modificatoare

#M1: Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 174/2008

#M2: Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 113/2009

#M3: Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011

Modificările şi completările efectuate prin actele normative enumerate mai sus sunt scrise cu font italic. În faţa fiecărei modificări sau completări este indicat actul normativ care a efectuat modificarea sau completarea respectivă, în forma #M1, #M2 etc.

#CIN

NOTĂ:

Conform art. 52 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 (#M3), prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 130/2000, republicată, nu se aplică în ceea ce priveşte contractele reglementate de paragraful "Încheierea contractelor la distanţă" din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 (#M3).

#B

CAP. 1

Dispoziţii generale

ART. 1

Prezenta ordonanţă reglementează condiţiile încheierii şi executării contractelor comerciale la distanţă între comercianţii care furnizează produse sau servicii şi consumatori.

ART. 2

(1) În sensul prezentei ordonanţe, următorii termeni se definesc astfel:

a) contract la distanţă - contractul de furnizare de produse sau servicii încheiat între un comerciant şi un consumator, în cadrul unui sistem de vânzare organizat de către comerciant, care utilizează în mod exclusiv, înainte şi la încheierea acestui contract, una sau mai multe tehnici de comunicaţie la distanţă;

b) consumator - orice persoană fizică sau grup de persoane constituite în asociaţii, care, în executarea contractelor care intră sub incidenţa prezentei ordonanţe, acţionează în scopuri din afara activităţii sale comerciale, industriale sau de producţie, artizanale ori liberale;

c) comerciant - orice persoană fizică sau juridică care, în executarea contractelor care intră sub incidenţa prezentei ordonanţe, acţionează în cadrul activităţii sale comerciale, industriale sau de producţie, artizanale ori liberale, precum şi orice persoană care acţionează în acelaşi scop, în numele sau pe seama acesteia;

d) tehnică de comunicaţie la distanţă - orice mijloc ce poate fi utilizat pentru încheierea unui contract între comerciant şi consumator şi care nu necesită prezenţa fizică simultană a celor două părţi;

e) operator de comunicaţie - orice persoană fizică sau juridică a cărei activitate profesională constă în a pune la dispoziţie comerciantului una sau mai multe tehnici de comunicaţie la distanţă.

(2) Tehnicile de comunicaţie la distanţă sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanţă.

ART. 3

(1) Înainte de încheierea contractului la distanţă comerciantul trebuie să informeze consumatorul în timp util, corect şi complet asupra următoarelor elemente:

a) identitatea comerciantului şi, în cazul contractelor care prevăd plata anticipată, adresa şi modalităţile de contactare a acestuia, telefon/fax, e-mail şi codul unic de înregistrare;

b) caracteristicile esenţiale ale produsului sau serviciului;

#M1

c) preţul bunurilor sau tarifele serviciilor, cu toate taxele incluse;

#B

d) cheltuielile de livrare, dacă este cazul;

e) modalităţile de plată, de livrare sau de prestare;

f) dreptul de denunţare unilaterală a contractului, cu excepţia cazurilor prevăzute în prezenta ordonanţă;

g) costul utilizării tehnicii de comunicaţie la distanţă, în cazul în care acesta este calculat altfel decât conform tarifului de bază;

h) perioada de valabilitate a ofertei sau a preţului;

i) durata minimă a contractului, în cazul contractelor care prevăd furnizarea curentă sau periodică a unui produs sau serviciu;

j) termenul limită de executare a obligaţiilor rezultând din contract.

(2) Informaţiile prevăzute la alin. (1), al căror scop comercial trebuie să rezulte fără echivoc, vor fi comunicate în mod clar, uşor de înţeles de către consumator, prin orice mijloc adaptat tehnicii de comunicaţie la distanţă utilizate, ţinându-se seama de principiile de bună practică comercială în tranzacţii şi de principiile care guvernează protecţia minorilor şi a altor persoane lipsite de capacitate de exerciţiu, precum şi de principiile referitoare la bunele moravuri.

(3) În cazul comunicărilor telefonice, la începutul oricărei conversaţii cu consumatorul comerciantul are obligaţia de a-şi declina identitatea, precum şi de a indica în mod explicit scopul comercial al apelului.

#M1

ART. 4

(1) Consumatorul trebuie să primească, în scris sau pe un alt suport durabil la dispoziţia sa şi la care are acces, în timp util, în perioada executării contractului şi până cel mai târziu în momentul livrării, următoarele:

a) în cazul bunurilor care nu sunt destinate livrărilor către terţi, confirmarea informaţiilor prevăzute la art. 3 alin. (1), dacă acestea nu au fost transmise, în condiţiile prevăzute la alin. (1), înainte de încheierea contractului;

#B

b) condiţiile şi modalităţile de exercitare a dreptului de denunţare unilaterală, pentru cazurile prevăzute în prezenta ordonanţă, sub forma clauzei următoare: "Consumatorul are dreptul să notifice în scris comerciantului că renunţă la cumpărare, fără penalităţi şi fără invocarea unui motiv, în termen de 10 zile lucrătoare de la primirea produsului sau, în cazul prestărilor de servicii, de la încheierea contractului", redactată cu caractere îngroşate. În cazul omiterii acestei clauze, produsul sau serviciul este considerat livrat fără cerere de comandă din partea consumatorului, conform prevederilor art. 14;

c) sediul, numărul de telefon/fax, precum şi adresa de e-mail ale comerciantului, la care consumatorul poate să-şi prezinte reclamaţiile;

d) informaţiile privind service-ul postvânzare şi garanţiile oferite;

e) condiţiile de denunţare unilaterală a contractului, atunci când acesta are o durată nedeterminată sau o durată mai mare de un an.

(2) Dispoziţiile prevăzute la alin. (1) lit. a), b), d) şi e) nu se aplică în cazul serviciilor a căror execuţie este realizată cu ajutorul unei tehnici de comunicaţie la distanţă, dacă aceste servicii sunt furnizate o singură dată şi facturarea lor este efectuată de operatorul de comunicaţie.

ART. 5

Dacă părţile nu au convenit altfel, momentul încheierii contractului la distanţă îl constituie momentul primirii mesajului de confirmare de către consumator, referitor la comanda sa.

ART. 6

Dispoziţiile prezentei ordonanţe nu se aplică:

a) contractelor la distanţă privind serviciile financiare, reglementate prin Ordonanţa Guvernului nr. 85/2004 privind protecţia consumatorilor la încheierea şi executarea contractelor la distanţă privind serviciile financiare, aprobată prin Legea nr. 399/2004, cu modificările şi completările ulterioare;

b) contractelor încheiate prin intermediul distribuitoarelor automate sau în localurile comerciale automatizate;

#M3

c) contractelor încheiate de utilizatorii finali pentru a beneficia de servicii de acces şi conectare la reţele publice de comunicaţii electronice ori de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului;

#B

d) contractelor încheiate pentru construirea şi vânzarea de bunuri imobiliare sau care se referă la alte drepturi privind bunuri imobiliare, cu excepţia contractelor de închiriere;

e) contractelor încheiate în cadrul vânzărilor la licitaţie.

CAP. 2

Dreptul de denunţare unilaterală a contractului

ART. 7

(1) Consumatorul are dreptul de a denunţa unilateral contractul la distanţă, în termen de 10 zile lucrătoare, fără penalităţi şi fără invocarea vreunui motiv. Singurele costuri care pot cădea în sarcina consumatorului sunt cheltuielile directe de returnare a produselor. Termenul de 10 zile prevăzut pentru exercitarea acestui drept începe să curgă:

a) pentru produse, de la data primirii lor de către consumator, dacă au fost îndeplinite prevederile art. 4;

b) pentru servicii, din ziua încheierii contractului sau după încheierea contractului, din ziua în care obligaţiile prevăzute la art. 4 au fost îndeplinite, cu condiţia ca întârzierea să nu depăşească 90 de zile.

(2) În cazul în care comerciantul a omis să transmită consumatorului informaţiile prevăzute la art. 4, termenul pentru denunţarea unilaterală a contractului este de 90 de zile şi începe să curgă:

a) pentru produse, de la data primirii lor de către consumator;

b) pentru servicii, de la data încheierii contractului.

(3) Dacă în perioada celor 90 de zile informaţiile prevăzute la art. 4 sunt furnizate consumatorului, termenul de 10 zile lucrătoare pentru denunţarea unilaterală a contractului începe să curgă din acel moment.

ART. 8

În cazul exercitării dreptului de denunţare unilaterală a contractului de către consumator în condiţiile art. 7, comerciantul are obligaţia să ramburseze sumele plătite de consumator fără a-i solicita acestuia cheltuielile aferente rambursării sumelor. Rambursarea sumelor se va face în cel mult 30 de zile de la data denunţării contractului de către consumator.

ART. 9

În cazul în care, pentru produsul sau serviciul ce face obiectul contractului la distanţă, comerciantul creditează consumatorul, direct sau în baza unui acord încheiat de comerciant cu un terţ, odată cu denunţarea unilaterală a contractului la distanţă încetează de drept şi contractul de acordare a creditului, fără penalităţi pentru consumator.

ART. 10

Consumatorul nu poate denunţa unilateral următoarele tipuri de contracte, cu excepţia cazurilor în care părţile au convenit altfel:

a) contracte de furnizare de servicii a căror execuţie a început, cu acordul consumatorului, înaintea expirării termenului de 10 zile lucrătoare prevăzut la art. 7 alin. (1);

b) contracte de furnizare de produse sau servicii al căror preţ depinde de fluctuaţiile cursurilor pieţei financiare care nu pot fi controlate de comerciant;

c) contracte de furnizare a unor produse executate după specificaţiile consumatorului sau a unor produse distinct personalizate, precum şi a acelora care, prin natura lor, nu pot fi returnate sau care se pot degrada ori deteriora rapid;

d) contracte de furnizare a înregistrărilor audio, video sau a programelor informatice, în cazul în care au fost desigilate de către consumator;

e) contracte de furnizare a ziarelor, periodicelor, jurnalelor-magazin;

f) contracte de servicii de pariuri sau loterii.

CAP. 3

Executarea contractului la distanţă

ART. 11

(1) Comerciantul trebuie să îşi îndeplinească obligaţiile contractuale în termen de cel mult 30 de zile de la data la care consumatorul a transmis comanda, cu excepţia cazului în care părţile au convenit altfel.

(2) Comerciantul, în cazul în care nu poate executa contractul din cauză că produsul sau serviciul nu este disponibil, trebuie să informeze consumatorul despre această indisponibilitate, iar sumele pe care acesta le-a vărsat ca plată trebuie rambursate de comerciant în termen de maximum 30 de zile.

(3) Comerciantul poate livra consumatorului un produs sau serviciu de o calitate şi la un preţ echivalente cu cele solicitate numai dacă acest lucru a fost prevăzut înainte de încheierea contractului şi/sau în contract, astfel încât consumatorul să fie informat în mod clar despre această posibilitate. În caz contrar, furnizarea unor produse sau servicii similare celor solicitate va fi asimilată cu livrarea fără comandă, astfel cum se prevede la art. 14. Cheltuielile de returnare a produselor, în situaţia exercitării dreptului de denunţare unilaterală a contractului, sunt în acest caz în sarcina comerciantului, element asupra căruia consumatorul trebuie să fie informat.

ART. 12

Dispoziţiile art. 3, 4, ale art. 7 - 10 şi ale art. 11 alin. (1) nu se aplică contractelor privind:

a) vânzarea de produse alimentare, de băuturi sau de produse de uz curent utilizate în gospodărie, livrate cu regularitate de către comerciant la domiciliul, reşedinţa sau la locul de muncă al consumatorului;

b) furnizarea de servicii de cazare, de transport, de furnizare de preparate culinare, de agrement, atunci când comerciantul se angajează prin contractul încheiat să efectueze aceste prestaţii la o dată precisă sau într-o perioadă specificată; în mod excepţional, în cazul activităţilor de agrement organizate în aer liber, comerciantul îşi poate rezerva dreptul de a nu respecta prevederile art. 11 alin. (2), în circumstanţe specifice.

#M2

ART. 13 *** Abrogat

#B

ART. 14

În cazul livrărilor pentru care nu există o comandă prealabilă, consumatorul este exonerat de orice contraprestaţie, lipsa răspunsului neavând valoare de consimţământ.

CAP. 4

Limitări privind utilizarea anumitor tehnici de comunicaţie la distanţă

ART. 15

Următoarele tehnici de comunicaţie la distanţă necesită acordul prealabil al consumatorului:

a) sistem automatizat de apel fără intervenţie umană (automat de apel);

b) telecopiator (fax);

c) adresă la poştă electronică (e-mail).

ART. 16

Utilizarea altor tehnici de comunicaţie individuală la distanţă, în afara celor prevăzute la art. 15, nu este permisă dacă există un refuz manifestat de consumator.

CAP. 5

Sancţiuni

#M1

ART. 17

Constituie contravenţie încălcarea prevederilor art. 3, 4, 8 şi 11 şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 4.000 lei.

#B

ART. 18

Constituie contravenţie încălcarea prevederilor art. 16 şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei.

ART. 19

Sancţiunile prevăzute la art. 17 şi 18 vor fi aplicate şi persoanelor juridice.

ART. 20

Limitele minime şi maxime ale amenzilor prevăzute la art. 17 şi 18 vor fi actualizate prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de indicele de inflaţie.

ART. 21

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la art. 17 şi 18 se fac la sesizarea consumatorilor sau din oficiu de către reprezentanţii împuterniciţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

ART. 22

Contravenţiilor prevăzute la art. 17 şi 18 le sunt aplicabile prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia art. 28 şi 29.

CAP. 6

Dispoziţii finale

#M1

ART. 23

Prevederile privind comercializarea produselor şi a serviciilor în condiţiile prezentei ordonanţe se completează cu prevederile Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, precum şi cu dispoziţiile naţionale care transpun reglementări europene cu privire la anumite aspecte ale furnizării de bunuri şi servicii, care se aplică cu prioritate, în măsura în care prezenta ordonanţă nu cuprinde dispoziţii contrare.

#B

ART. 24

În caz de litigiu sarcina dovedirii obligaţiilor prevăzute la art. 4, a respectării termenelor şi a existenţei acordului consumatorului, prevăzute la art. 5, art. 11 alin. (1) şi art. 15, revine comerciantului. Instanţa competentă este cea de la domiciliul consumatorului.

ART. 25

Anexa va fi actualizată prin hotărâre a Guvernului.

ART. 26

Consumatorul nu poate fi lipsit de drepturile sale conferite prin prezenta ordonanţă.

ART. 27

În cazul în care părţile contractante aleg ca lege aplicabilă contractului la distanţă legea unui stat ce nu face parte din Uniunea Europeană, iar contractul are o strânsă legătură cu teritoriul României sau cu al altor state membre ale Uniunii Europene şi în cazul în care prezenta ordonanţă are prevederi mai favorabile pentru consumator, se vor aplica acestea din urmă.

ART. 28

Prezenta ordonanţă intră în vigoare la data publicării ei în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se pune în aplicare la 30 de zile de la data publicării ei.

Prezenta ordonanţă transpune prevederile Directivei 97/7/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 mai 1997 privind protecţia consumatorilor în cadrul contractelor la distanţă, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOCE) nr. L 144 din 4 iunie 1997, cu modificările ulterioare.

ANEXA 1

LISTA

cuprinzând tehnicile de comunicaţie la distanţă

a) imprimat neadresat;

b) imprimat adresat;

c) scrisoare tipizată;

d) publicitate tipărită cu bon de comandă;

e) catalog;

f) telefon cu intervenţie umană;

g) telefon fără intervenţie umană (automat de apel, audiotext);

h) radio;

i) videofon (telefon cu imagine);

j) videotext (microordinator, ecran Tv cu tastatură sau ecran tactil);

k) poştă electronică (e-mail);

l) telecopiator (fax);

m) televiziune (teleshopping).

<strong>Legile referitoare la comert electronic:</strong>

- Lege 365 /2002 privind comertul electronic, republicata;

- HG 1308/2002 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Legii 365/2002 privind comertul electronic;

- OG 130/2000 privind regimul juridic al contractelor la distanţă, republicata cu modificarile ulterioare;

- Lege nr. 363/2007 din 21/12/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor, cu modificarile ulterioare

- Lege 193 din 06/11/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori, republicata (r2), cu modificarile ulterioare;

- Ordin nr. 72 din 11/03/2010 privind unele măsuri de informare a consumatorilor;

- OG 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicata (r2), cu modificarile si completarile ulterioare

- Legea 455/2001 privind semnatura electronica;

- Legea 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice, cu modificarile si completarile ulterioare;

- Legea 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare;

- Regulament 6/2006 emis de BNR, privind emiterea si utilizarea instrumentelor de plata electronica si relatiile dintre participantii la tranzactiile cu aceste instrumente.

Secret Herbs in presa

Noi in presa

Secret Herbs la TV

Noi la TV

contacteaza-ne acum

Contact
+ Click pentru produse